Přeskočit na obsah

Stav hladiny Zámecká strouha Veltrusy

Na základě dnešního upozornění od člena rybářské stráže MO Kralupy nad Vltavou o úbytku vodního sloupce v Zámecké strouze , které bylo zjištěno po celé délce Zámecké strouhy s obavou o rybí obsádku bylo postupováno takto. 

Problém byl zjištěn dne 5.6.2024 v 16:30 a byl upozorněn předseda MO Kralupy nad Vltavou. Ihned po zjištění byl kontaktován kastelán zámku Veltrusy, který je odpovědný za regulaci výšky vodního sloupce. Ten stejně jako předseda MO Kralupy nad Vltavou ihned jeli nezávisle na sobě provést kontrolní šetření přímo na místo. Předseda změřil v obci Všestudy 1 m od břehu hloubku 60 cm, toto měření provedl na 3 různých místech s totožným výsledkem. Kastelán zámku jel na měrné místo, které se nachází u mostu v blízkosti Červeného mlýna a naměřil hloubku v korytě cca 90 cm.

Po následném telefonickém rozhovoru byla kastelánem věc vysvětlena takto: 

jelikož na povodí Vltavy byl vyhlášen první povodňový stupeň nechal snížit kastelán zámku Veltrusy výšku vodního sloupce na mez kterou mu ukládá povodňové směrnice a to o cca v průměru 50 cm. O tomto faktu a činnosti byl pomocí sms kontaktován minulý předseda MO Kralupy nad Vltavou , který na tuto zprávu nijak nereagoval a nepředal jí dál organizaci MO Kralupy nad Vltavou a ani neupozornil kastelána na fakt, že již není předsedou MO Kralupy nad Vltavou a tudíž mu nepřísluší tento stav a situaci řešit z pozice předsedy. Tudíž nikdo z organizace nebyl o tomto snížení vodní hladiny a důvodech snížení informován. 

Jelikož byl na Vltavě první povodňový stupeň odvolán tak během 30 hodin se výška vodního sloupce na Zámecké strouze vrátí do normálu. Tento stav nastane cca 7.6.2024.

V žádném případě nedošlo vlivem snížení výšky vodního sloupce v Zámecké strouze  z důvodů vyhlášení prvního povodňového stupně k ohrožení rybí obsádky v Zámecké strouze.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *